icon-close

Fiets feitjes

Cijfers die je doen duizelen

Nederland steekt er als fietsland met kop en schouders boven uit, dat weten we allemaal wel. Maar als je dat in cijfers wilt vangen, hoe ziet dat er dan uit? Diverse organisaties onderzoeken de ontwikkelingen in mobiliteit in Nederland. De gegevens hieronder ontlenen we aan de rapportages van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. 

Kilometers

Ruim een kwart van alle verplaatsingen in Nederland wordt per fiets afgelegd. Dat zijn zo’n 4.5 miljard fietsverplaatsingen per jaar. In totaal zorgt dat jaarlijks voor ongeveer 16 miljard fietskilometers. Ongelooflijk!

Waarheen, waarvoor?

Bijna tweederde van die fietskilometers houdt verband met vrije tijd en woon-/werkverkeer.  De opkomst van de e-bike zorgt ervoor dat de gemiddelde fietsrit langer wordt. En ook een leuk weetje: waar de e-bike een paar jaar geleden vooral door senioren werd aangeschaft, rijdt tegenwoordig iedereen van jong tot oud op een e-bike!

Kan het nog beter?

Doen we het daarmee goed? In vergelijking met andere landen zeker. Nummer 2 op de lijst met fietslanden is Denemarken met iets meer dan 15% van alle verplaatsingen per jaar per fiets. Maar… Als je bedenkt dat de helft van alle autoritten in Nederland korter dan 7,5 kilometer is, dan is er nog een wereld te winnen. 

 

 

Wat zijn de effecten van fietsgebruik?

Een waarschuwing vooraf: het onderstaande is geen ronkende reclametekst. Het zijn feiten uit een overzichtsstudie van TNO waarin de baten van fietsen worden onderzocht. Hou je vast!

  • Fietsen leidt tot een langer en gezonder leven. Het helpt in het tegengaan van verschillende aandoeningen zoals diabetes, sommige vormen van kanker, hart- en vaatzieken, depressies en het is een goede manier om overgewicht te voorkomen
  • Fietsen is ontspannend, gemakkelijk en voordelig. Het brengt je van deur tot deur en biedt individualiteit, flexibiliteit en vrijheid. Daarbij is het een goedkope manier van verplaatsen en het levert veel maatschappelijke baten op.
  • Fietsen is schoon. Het resulteert in vergelijking met de auto in minder broeikasgassen en luchtverontreiniging. En een overstap van de auto naar de fiets levert een besparing op van 150 gram CO2 per kilometer!

 

Wil je meer weten?

Op internet is veel informatie te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, de fietsersbond en de Nederlandse ToerFiets Unie (NTFU).