icon-close

Check hier je fietshouding!

Fietshouding belangrijk?… JA!
 
Een verkeerde fietshouding kan behoorlijk wat klachten opleveren: rugpijn, pijn in de schouders, knieklachten en ja, ook zadelpijn. Dat is nogal wat… We kunnen het ook omdraaien: een goede zithouding kan je klachten snel verminderen en zelfs voorkomen!


Op de e-bike zijn twee reguliere zithoudingen te onderscheiden die, mits passend bij de fiets en goed afgesteld op je lichaam, alle twee weinig of geen klachten hoeven te geven. Hieronder bespreken we ze kort.

 

Rechtop

De meest voorkomende fietshouding op de e-bike. Er staat weinig druk op je bovenlichaam, de druk op je zitvlak is echter best groot. Veelal comfortabel voor kortere ritjes. Nadelen: je onderrug vangt de meeste schokken op en je kunt niet veel kracht zetten op de pedalen.

Het bikeboxer team ziet veel e-bikers die het zadel te laag hebben staan en/of het stuur te hoog hebben staan. Bij navraag horen wij dat deze fietsers denken dat deze houding comfortabel is. De praktijk is echter dat je bij langere ritten last van je onderrug en last van je zitvlak krijgt. In sommige gevallen kan zelfs je staartbeen (stuitje) pijnlijk gaan aanvoelen. Daar houd je wel een paar dagen last van!

Onze visie: niks mis met een rechtop fietshouding, maar check je zadelhoogte en de stuurhoogte. Twijfel je of je fietshouding goed is? Fiets dan vooral langs je plaatselijke fietsenmaker. Die ziet in één oogopslag of je fiets aanpassing behoeft. En vaak doet ie dat nog gratis ook. 

 

Een beetje voorover

Een meer actieve fietshouding die ervoor zorgt dat er wat meer druk op je bovenlichaam komt en dus iets minder op je zitvlak. Je kunt gemakkelijker kracht zetten en (bijvoorbeeld bij een kuil in de weg) kun je gemakkelijk uit het zadel komen zodat je benen in plaats van je rug de schok opvangen. Nadelen? Zeker als je de houding nog niet gewend bent, kunnen je schouder- en nekspieren wat vermoeid raken.

Onze visie: met de “beetje voorover” houding houd je langere ritten het beste vol. Een aantal fietsen is overigens voor deze houding niet geschikt. Heb je bijvoorbeeld een omafiets, dan is de “beetje voorover” houding daarop niet mogelijk. Ook hier geldt: bij twijfels over je fietshouding, bezoek je fietsenmaker!

 

Zadelhoogte

Hierboven kwam het al even ter sprake, een niet correcte zadelhoogte kan je fietsplezier flink verknallen. Hieronder een aantal veel voorkomende klachten op een rijtje. Herken je ze? Ze zijn vaak snel te verhelpen!

Zadel te laag: pijn aan de voorzijde van de knieën, pijn aan het zitvlak, zere / vermoeide onderrug, pijn aan het staartbeen, pijn tussen de schouderbladen.

Zadel te hoog:  pijn in de knieholtes, schurend gevoel aan het zitvlak en in de liesstreek, druk aan de voorzijde van de schaamstreek.

 

Conclusie

Deze informatie helpt je hopelijk om klachten te herkennen die bij een verkeerde zithouding en een verkeerde zadelhoogte kunnen optreden. De belangrijkste tip van bikeboxer: bij vragen of twijfel over je fietshouding; vertrouw op de professionele fietsenmaker in je buurt!