icon-close
Verwijderen fietspaaltjes vergroot fietsveiligheid!

Verwijderen fietspaaltjes vergroot fietsveiligheid!

We kennen ze allemaal: de rood-witte fietspaaltjes die lukraak op fietspaden zijn geplaatst. Oorspronkelijk door gemeenten geplaatst om misbruik van fietspaden door automobilisten te voorkomen. Maar het middel blijkt erger dan de kwaal.
 
In Nederland zijn ongeveer 400.000 fietspaaltjes op fietspaden geplaatst. En waartoe heeft dat geleid? Volgens schattingen van VeiligheidNL zorgen de fietspaaltjes jaarlijks tot 2400 spoedeisende hulpopnames. Van die opnames zijn 1500 fietsers er na een onzachte aanraking met zo’n paaltje ernstig aan toe. Het totaal aantal aanrijdingen met “slechts” blauwe plekken en geschaafde armen en knieën loopt in de vele tienduizenden per jaar.
 
Uiteraard zijn gemeenten niet voor niets ooit gestart met het plaatsen van paaltjes. Want fietspaden werden (en worden) soms misbruikt door automobilisten. Maar: gelukkig gedraagt het overgrote merendeel van de automobilisten zich wel keurig in het verkeer. Per saldo wegen de baten (weren van automobilisten) niet op tegen de kosten (de vele duizenden onzachte aanrijdingen per jaar). 
 
De Fietsersbond is een actie gestart om onnodige en onveilige fietspaaltjes van de fietspaden te weren. Ook Veilig Verkeer Nederland ondersteunt deze actie. Tientallen gemeenten zijn inmiddels bezig om de paaltjes te verwijderen. De teller staat inmiddels op 200.000. 
 
Bikeboxer ondersteunt de actie van de Fietsersbond van harte! Ken je een locatie met een gevaarlijk en/of onnodig geplaatst fietspaaltje? Kom in actie en meld het bij je gemeente. Je kunt ook op de site van de Fietsersbond terecht. Zij helpen je om het fietspaaltje te laten verwijderen.
 

Laat een reactie achter